Dobó István Vármúzeum - Eger
3300 Eger, Vár 1.
06 30 8375298
Egri vár felső várudvar
2020.06.20 10:00-14:00
6-99 éves korig
„A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.” – tartja az Úrtól tanult imádság egyik kérése. Ez, többek közt, az ember mindennapi kenyerének gondjára, az élelemszerzésre és annak elkészítésére utal. Az asztalunkra kerülő kenyér már évezredek óta táplálékunk szerves része és az emberiség történetének jelentős eleme. Különböző régészeti kutatások eredményei és néphagyományaink tanulmányozásának köszönhetően Valaseková Enikő vezetésével megismerkedhetünk azzal az évezredes fejlődési folyamattal, amely a mai értelemben vett kenyér készítéséhez vezetett. A kenyér fő alkotóeleme a gabona, melyet az ősember kezdetben természetes formájában, majd a tűz megismerésével megpörkölve és megfőzve fogyasztott. A későbbiekben a magvak őrlése volt az a folyamat, amelynek köszönhetően a kenyér fejlődésének egy újabb pontjához jutott az emberiség. Az őrlési technikák fokozatos fejlesztésének köszönhetően már a középkorban készültek olyan ételek, amelyeket ma is ismerünk és fogyasztunk. De nem csak a különböző gabonafélék eredetét, felhasználását és végtermékeit, hanem más, az ember által különféle koroktól kezdődően használt zöldségféléket, gyógy- és fűszernövényeket is megismerhetnek látogatóink, valamint bepillantást nyerhetnek a korabeli malmok, pékcéhek és konyhák érdekes világába is. A programon nincs lehetőség ételek elfogyasztására!